Učitelj

Педагошки преглед 121

Идеје Фребелове у Италији много је популарисала бароница Билова која га је помагала и док је био жив, те су дечја забавишта по Фребеловом систему У Италији најмногобројнија. Фребелове дечје баште деле се на три секције. У првој су секцији деца од 3—4 године; у другој од 4—5 година а у трећој од 5—6 година. Свака секција има своју учионицу са клупама, једну салу за игралиште и потребан број оделења за канцеларију, послугу, мувеји т. Д. У дворишту се налази мали врт за обрађивање цвећа и поврћа и од животиња: овца, коза, пас, мачка, неколико питомих зечева и кокошију. Сама деца обрађују тај врт и гаје животиње а тим се код њих развија оно социјално осећање тако потребно за доцнији живот.

Методика Фребелова врло je интересантна. У дечјим баштама предају се ови предмети: рачун, писање и читање, гимнастика, религија, ручни рад и основи природних наука.

Рачун и појмове гоометрије Фребел постизава својим | поклонима, којих у главном има седам. Први је поклон једна повећа лопга обојена неком лепом бојом, затим 6 лопти од којих су 3 са простим а 3 са сложеним бојама. Њима деца добивају појмове о броју, боји, облику и покретима. Други је поклон кутија у којој се налази ваљак, коцка и округла плоча и њима деца стичу познавање основних облика тела. Трећи је поклон кутија у којој се налази једна коцка подељена на 3 мањих коцки. Четврти је поклон коцка подељена на 8 паралепопипеда. Пети је поклон једна велика коцка подељена "на 27 малих коцки, од којих су 3 подељене дијггонално НЕ половину а 3 дијагонално на четири дела. Шеести је поклон такође велика коцка подељена на 21 малих пра «оугаоника од којих су 6 подељени по ширини на по два квадрата а 6 no дужини на два стуба. Седми је поклон квадрат, који је подељен једном дијагоналом на два троугла. Са тим поклонима, које свако дете добија, деца стичу појмове о површини телу броју итд а поред тога поклони им служе за занимање.

Писање и читање почиње у трећој секцији слика као што то бива у првом разреду основне школе. Главно је да деца науче правилно да држе писаљку, да правилно говоре и пишу слова, па је успех постигнут. Ако се научи и читање, онда је успех са свим постигнут.