Učitelj

228 У ит бе љ

због својих реформаторских тежњи имао да издржи и понеку тешку борбу остајући свагда неустрашив.

Роберт Сајдел, коме је успела и понека снажна песма слободе и рада, издао је преко издавачке књижаре ОН и Orell Тазз! у Цириху многобројне педагошке социјално-политичке списе, од којих су најпознатији: „Непознати Песталоци“, „Школа будућности, школа рада“, „Социјална демократија и грађанско васпитање“, „Фридрих Велики и народна школа“, „Социјално питање, школа и учитељство, итд.

Вредност његових идеја и његовога рада осетили су одмах и наши педагошки радници и потрудили су се да неке од већ поменутих списа појаве у српском преводу у неким педагошким часописима и библиотекама.

Сем извесних чланака и студија из појединих списа Роберта Сајдела, који су овда онда штампани у по нашим педагошким часописима, изишла су до сад у издању библиотека „Будућност“ ова његова дела: „Циљ васпитања с гледишта социјалне педагогике“, „Демократија, наука и народно обра" взовање“, „Школа будућности — школа рада“, „Ручни рад“, „Непознати Песталоци“ и у библиотеци за друштвено-просветна питања: Социјално питање, школа и учитељство,

И српско учитељство поздравља Роберта Сајдела о његовој седамдесет-петој годишњици рођења као једног од најстаријих неуморних поборника многих напредних идеја на. педагошком пољу.

НОВИ ПОКРЕТИ У ВАСПИТАЊУ —

Живојин С. Ђорђевић. Нова школа

Присталице и противници — Национална прилагођавања.

У једној од прошлогодишњих свезака „Учи-. теља“ ми смо приказали књигу prof. Ferrire: „Т/есоје Аспуе“. Овога пута ћемо приказати неке друге, врло интересантне мисли, које писац излаже у [ глави поменуте књиге. Сви модерни школски и педагошки покрети почињу са

"једне заједничке основе, и то оне коју нам је оставио Русо у