Učitelj

Уба и те: ј6

IO оз о

а) ступањ ловачког живота; 6) номадски живот; в) граБанско друштво (васновано на радиности).

На ове ступњеве он хоће да наслови све облике школиног живота: успутни рад, нега и заштита животиња, школски врт, школске радионице и школски лабораториуми.

За њега се може рећи да је творац модерне школе рада.

На основи начела Бајерових Зеутег! је у свом делу: „Агbeitskunde in der Volks und aligemeine Fortbildungsschule, koje је изашло 1883, г. у Лајпцигу, унео нов предмет у Дидактику под именом „Наука о раду, (АтђензКкипда) од коме се обрађује сав културни живот са свима потребама.

Г. Љ, Протић наш педагог у својој Педагогици изложио је као средства за развијање рада у школи школска путовања, школску градину, заштиту и негу животиња, школску радионицу и школске лабораторије. Ови облици школска живота сматрају се као слика економско-културног развитка, који смо напред изнели по Бајеру.

Наставом се уводе ученици у разумевање овога развитка културе и њеног духовног проживљавања. По Љ. Протићу ловачком и рибарском ступњу одговарају школска путовања, номадском заштита и нега животиња, у вези са школском градином; земљорадња је и данас главно занимање већине народа и Њој одговара такође школска градина.

Ступњу заната одговара школска радионица, коју он не замишља као радионицу стручног ручног рада већ радионицу која се наслања на претходна два облика живота. Зими, кад се нема шта да ради у школској градини, ученици треба да се занимају израђивањем предмета који им требају у настави за боље њено разумевање. А сем тога и грађење облика у земљи и гипсу, савијање и исецање хартија, плетење и радови од круте хартије, дрворез итд. штоима везе с наставом и што је у служби ње. Понешто ће се израдити и што је потребно и за школски живот и сем наставе. На пример сандучићиза птичја гнезда, коританце за воду животињама, сто за храну птица, клупа за школску градину итд. Школска лабораторија је виши ступањ школске радионице. Она је у најтешњој вези с наставом физике и хемије. Потом и она служи првенствено интересима наставе. Ученици се вежбају да граде просте апарате и да њима експериментишу. У овоме их упућује и помаже