Učitelj

254 Учитељ

Али, шта је лепог

На ово питање тешко је дати тачан одговор. Али, нека дефиниције о лепоме дају филозофи и уметници, јер сни су за то компентентнији. За нас, међутим, лепота је изражена у оном нарочитом осећању задовољства и милине, које се јавља у нашој души, кад посматрамо какву лепу природну појаву, пејсаж или неко уметничко дело.

Дете, још док је мало, показује извесне знаке осетљивости према лепоме. Тако, познати психолог Реге тврди многим примерима да се код детета, још пре треће године, јавља музички инстикат, као и инстикат лепоте, који је изражен у наклоностима према бојама и облицима“) Деца показују осеЋање задовољства, кад гледају љубавна лица, лепе играчке или шарено цвеће Све то њих привлачи и допада из се.

Те природне наклоности васпитачи треба да потпомажу и пажљиво да негују јер познато је, да развитак естетичких осећања знатно утиче на морално васпитање и помаже формирању здраве моралне свести. Од развијања естетичког осеЋања зависи после оцењивање природних и уметничких лепота, жњижевни и музички укус итд. Естетичко васпитање је део општега васпитања и оно утире пут ка даљем моралном савршенству људи. И ако је оно тако важно, ипак, изгледа да се у основној школи данас не обраћа довољна пажња.

Као што смо видели, дете доста рано показује неодређено своју естетичку осетљивост. Тако, оно весело маше ручицама или скаче на звук музике. Извесне боје и разни облици ствари утичу у томе погледу онако исто као и звуци музике. Дете нарочито воли живе боје и њихове контрасте,. Појединости, делови више га интересују од целине.

Овом приликом ми ћемо покушати да, у главним потезима, изложимо: како треба вршити поступно естетичко васпитање деце, да би смо код њих могли у довољној мери развити укус према лепоме.

Пре свега, из дечје средине треба уклонити ружне предмете, рђаве слике и чудновате играчке. Нарочито треба уклонити оне слике, цртеже, које су израђене сувише живим бојама и неверно представљају реалност. Права лепота нема ничега

~) B. Perez: „L” ari сћех | епјал!“ глава друга.