Učitelj

Општа Педагогика 255

a

заједничкога са тим лажним представљањем природе, у коме се огледају обмане и претераности. Затим децу треба спречавати да много вичу и говоре накарадне речи, које кваре глас и вређају слух.

Даље, место у коме деца живе, крећу се и раде треба да је увек чисто, привлачно и да у њему влада ред, нарочито треба неговати башту пуну цвећа. Зато што је ред елеменат лепоте нужно је да васпитач обрати на то пажњу, јер то утиче на дечје расуђивање и стварање првих навикд. Посматрајући лепо уређење ствари, слушајући добре, складне речи, дете постаје чистије, уредније и боље. Због тога је потребно да школска зграда буде светла, чиста и уређена. Школске зидове треба украсити лепим цртежима, фотографијама и осталим уметничким сликама наших и страних сликара. Те слике поред осталога, треба да представљају и наше народне великане, који су одликовали својим културним радом и јунаштвом, као и важније моменте, сцене, из наше народне историје. Све слике треба пажљиво изабрати, да имају уметничке вредности фер оне, поред осталога, служе наставнику и као материјал за извођење естетичке наставе.

Али, васпитање укуса и развијање љубави према лепоме не врши се једино помоћу чула; то се може допунити и појачати помоћу размишљања и анализе. У колико дете буде расло и стицало већи круг представа, више искуства и способности расуђивања, у толико га више треба подесним питањима изазивати: да јасно и тачно изрази оно, што га је на некој слици или предмету највише заинтересовало и оно што му се највише допало. Потребно је да оно само изложи разлоге допадања и да, по могућству, што боље опише оно осеБање, које у њему буди нека слика или неке природне појаве.

Из искуства знамо да децу највише занимају и задивљују поједини детаљи слике а не лепота, хармонија, једне целине. Због тога је потребно да наставник простим и јасним речима деци објасни: како су ти детаљи, делови, у тесној вези један с другим, како се они слажу, допуњују и дају лепоту целине. Да би деца могла то правилно схватити, нужно је да свака школа буде снабдевена и са појединим албумом (колекцијом) разних, одабраних слика, које представљају природне лепоте разних крајева наше домовине, нарочито нашег дивног Јадрана,