Učitelj

272 У чи те љ

Испитивање се протеже на ђаке у доба од 6. до 16. године живота, а и на средњошколце, али само у нижим и средњим класама.

Пошто се правилан суд може добити само на темељу веома велике грађе, то ће се овај упитник с одобрењем власти послати свима лајпцишким учитељима и учитељицама, а онда и у различита места и врсте школа. Главна је ствар, да се дође до што огромније грађе, па се због тога, сваки поје-. динац искрено моли, да не откаже свој труд у овоме правцу. Свесни смо посве, да су оваква просуђивања јако скопчана са субјективношћу, али баш због тога је неопходна, што шира статистика, да се утврди, колико ови субјективни погледи подлежу општој законитости. Ради тога нека нико не претпоз ставља да је његово извешће ненаучно, јер је субјективно У свима духовним наукама не може се бити без оваквих субјективних судова, Онде, где више учитеља настављају у једном разреду, ту се баш погледа многоструко просуђивање ђака, па су такви судови од нарочите вредности. Наравно, ови судови треба да су посве независни једно од других и да се испишу без претходног претресања резултата.

Најглавнија питања налазе се у првој упитној листи, па нарочито молим да се на ова питања, која вас најмање стају, прво одговори.

Друга упитна листа садржи нарочита врло важна теоретичка питања на која треба особито одговорити у знанственом интересовању. Нарочито бих молио да се јасно разликује, да се на питање не одговори само са „не“, јер је боље и не дати никакав одговор. Ако би се нашао учитељ, који би се нарочито заинтересовао каквом ствари и рад је да испита више разреда који су му познати, онда му то драге воље уступити.

При крају упитних листа могу се приложити евентуални искази, жеље, особито примедбе о својствености (особинама) Вашег разреда или Вашег извештаја,

Унапред захваљује

Д-р МАКС БРАН, директор семинара за експерименталну педагогију на Лајпцишкем Университету и завода за експерименталну психологију и педагогију у Лајпцишком Учитељском

у Друштву. (Наставиће се)