Učitelj

Књижевни преглед 295

те његово такво схватање, хтео не хтео г. Зј. улази у тзв. „теорију узајамног утицања“, по којој постоје две оделите супстанце, мозак и душа, чиме се пак појављују ужасне тешкоће за одношај између тих тако диспаратних супстанција... Модерна Психологија одавно је преживела дуализам Декартов, који је сад само једна успомена и ништа више, данас важи као тачна „теорија психо-физичког паралелизма, а ма какве“ варијанте дуалистичке теорије и ма како се оне звале „(персонализам“) нису у стању да се одрже, јер не могу се довести у склад с резултатима Психологије Осећаја, Психологије Памћења, Пажње итд. Све фразе о емпириској и метафизичко свести остају само фразе и проста игра речи, па ма од кога то долавило. Разуме се, да се на овом месту не може дубље залавити, јер то може бити само Предмет једне засебне и велике студије.

И најзад, мисли које излаже на стр. 110.. 111., па затим на стр. 144. и 150. где говори о лажи, нису за психолошко дело, већ за Педагогику, јер је расправљање управо педагогивирање, које не доприноси ништа за решење психолошких проблема.

Закључујући овај реферат, дужност је рећи да ово дело има и добрих страна, јер у њему има и лепо изведених и документованих места и признатих дела модерне психолошке литературе на западу. ја то све не могу, разуме се, овде износити, јер ми ни простор листа не допушта. Ипак дужан сам нарочито да истакнем то, што је г. 3ј. изнео списак дела из сувремене Дечје Психолигије, у којима заинтересовани добијају одличан путоказ за изучавање Психологије Детета, те ка се не деси да добијемо дело у преводу од сасвим мале вредности као што је нор. Психологија Детињства у преводу од ]. С. Јовановића или дела која су данас потпуно без научног значаја. Сам преглед књижевности у овој Психологији од велике је вредности, и он ће извесно веома добро користити за оријентацију у изучавању модерне Дечје Психологи је И поред свих мојих примедаба дело г. 3). ипак је добро дошло нашој заиста сиромашној психолошкој литератури. Зато га ипак препоручујем нашим школским радницима да га озбиљно у вези с овим критичким напомена простудирају, али једно.