Učitelj

296 У пите јЕ

времено да припазе и сачувају се од његове субјективности, која се даде лако опазити, јер г. 3]. сваки час „истиче своју личност речима: „С моје тачке гледишта“...

Драгољуб Бранковић.

НРАЋИ ПРИНАЗИ

William F. Russel: Школе и школовање у Сједињеним Државама превод г. Жив. М. Радосављевића у издању књижарнице Рајковића и Ћуковића — Београд.

У овој књизи, технички добро опремљеној, изнет је школски проблем Сједињених Америчких Држава. Велики хаос од 48. законодавно аутономних држава, са 167 учитељских школа, 526 виших школа у рангу Универзитета и са толиким бројем вредњих школа, да броји 1,300.000 ученика, има за подлогу јединствену основну школу од 8 година трајања — обавезну за мушке и женске. Изложени су услови и утицаји на развитак и сређивање школског система, као и тачно данашње стање и тежње за будућност.

Сваки човек, који се бави школским проблемом, поред опште потребе познавања школског система у другим државама, треба да познаје нарочито овај американски систем, не само по томе, што се њиме данас кокетује, већ и по томе, што је другог правца и мера од европских. Док европске школе по класичној традицији, воде рачуна о укупној висини државне културе, дотле американске теже што рационалнијем искоришћавању времена и оспособљавању лица за посао који ће вршити у животу на строгој подели рада. Кад се подробно упозна овај систем, као и још неки европски, тек онда може да се добије прави појам о вредности наших школа и нашег школског система. Зато би сваки интелигентан човек требао да прочита ову књигу.

М.