Učitelj

Експериментална Психологија 415

која би нас руководила у одабирању и васпитању даровите деце. 3. Критички» преглед. садањих просветно=итколских 'тровизија за даровиту децу у европским државама и у Америци. 4. Просуђивање модерних метода зе одабирање врло даровите деце У Америци и Европи. 5. Истицање педагошко просветних вредности модерне Пеихологије и 6 Библиографски рад о даровитој деци за даље критичко и оригинално истраживање.

Да би се Бранов план што паметније употребио, неопходно би било, да су и наши учитељи и професори начисто са критеријама и радним хипотезама у оваком предузећу. Го захтева да смо упознати барем са ове три ствари:

1. Дефиницијом и описом суштине врло даровитих ђака: у виду педагошке интерпретације, генијалности, интелигенције, преране даровитости, и талента, Другим речима треба бити. упознат са суштином обдарености, духовном способношћу, развићем и емоционално волиционалним склоностима.

2. Ми наставници имамо посла само са инципијентним универзалним генијем школског доба т.ј дететом, које је универзално обдарено и које по кадкад одаје специјални таленат (или аршиде како то кажу Французи) поред његовог универзалног дара.

3. Инципијентан специфички геније, супернормално или прерано даровито (развијено) дете не припада педагошкој класификацији, јер такво биће не мора неопходно бити и интелигентно, а и због тога, јер је овако дете даровито само у једној способности или у групи сродних факултета. Осим тога т. зв. Ушпдегета или Шитро сасшеот није субјекат васпитања у редовним класама или школама за даровите. Овакво

" дете већ представља врхунац у својој специјалној области.

На сваки начин: испшпујмо све, а придржавајмо се нај-

бољега за наше прилике.