Učitelj

“ Естетика 499

можемо одредити речима наше осећање, и оно се разликује по квалитету. Тако су постале различите етестичке категорије: И једино позитивно у субјекту су наша осећања. Наша осећања, дакле су свет; међутим свет по себи ми не можемо испитивати, а нарочито при естетичким проблемима. Кад смо утврдили да су наша осећања једно позитивно у нашем субјекту, онда је лако схватити значај илузије у Уметности. Сасвим је јасно онда, да са чисто уметничке тачке гледишта илузија не постоји, јер су осећања иста и код илузије, као и код стварног опажања. Врло важно је утврдити овај факт, јер на њему почива цела уметност.

Кад смо утврдили да илузија буди иста осећања у нама као и стварност, посматрајмо на примерима важност тога момента. Илузија једног обичног момента из стварног живота створиће извесне афекте у нама, који нећ= бити тако обилни и неће се даље развијати, или тек врло мало. Али код илузије уметничког дела наступа интересантан случај. Код илузије уметничког дела у нама се буди велико духовно задовољство, јака емоција, зато што је илузија једне више стварности створила једно више осећање, необично, које се у животу не може добити. То је онај плус уметности, који је чини божанственом и бесмртном. Илузија једне више стварности је збиља нешто необично и у једном смислу „Натприродно“ за наш дух. Под утиском те илузије у човеку се буде осеbaba, Koja се разликују од оних из обичног живота, јер су модификована, пошто су под утиском једне више стварности, и пошто је субјекат у томе моменту изван борбе. Музика нам је опет најбољи доказ за то. При слушању једног музичког комада, у нама се одиграва психички процес, који иначе у обичном животу нигде се не може одиграти. То је зато што је музика чиста уметност, и у природи је нигде нема. То је дело чисто уметничког генија.

Резултат ове главе је: Илузија буди принципиелно иста осећања као и стварно опажање уопште у стварном животу; у уметности међутим илузија буди опет иста осећања као кад би се уметнички комад десио у стварном животу; али пошто је уметност у извесној форми виша стварност, то су и осећања необична.