Učitelj

Нови покрети у васпитању 433

стављала васпитне вредности. Његово школовање, доцније његово схватање живота, осећања и искуства све је било у противности са оним што би одговарало његовој средини, Стога је у његовој реформи у самом наслову изражен и принцип који објашњава цео систем, Бапа — еглсћипр-Нент. Град по себи није никакав васпитни милије., За децу чији су родитељи удаљени од места у коме је школа, она је једна нужност. Село и сеоски рад су извор увек нове снаге и нове животне одлучности; дакле школа на селу, пољу, под овим животним погодбама. Досадашња школа није васпитавала него само посредовала за стицање знања и непотребних, она човеку није пружала средства за борбу у животу, за владање својим нагоном, нужна је дакле васпитшна школа. И најзад васпитанику недостаје породичне бриге, породичног ваздуха, и стога школа мора његов дом бити. и i:

„Ослободити човека“ то је био његов главни принцип, дати му светлости, љубави живота то су правци његовог рада у васпитавању. Али слобода није код њега синоним разузданости. Ослободити није значило еманциповати од сваког прописа, макар какав он био. Под слободом је Лиц разумевао оно што су изравили на свој начин Ж. Ж. Русо, Монтескије, и Цецил Реди а то је дати човеку моћ да потчини енергије физичкога развитка и подсвеснога. Греба почети тиме вели Лиц — што ће се дете ослободити од спољних утицаја неповољне средине. И сам сељак, васпитан у патријархалном духу под строгим надзором у средини своје породице, слугу надничара, око велике заједничке трпезе, на сеоском имању у Ригену, он је упознао још од детињства утицај оних двеју великих сила природних, које су биле васпитачице примитивног човека: мора и села. Доцније као гимназист, студент, он је осећао увек осећење неисказаног ослобођења, кад би се преко распуста враћао својој родној средини у Ригену.")

Циљ школе треба да бу:е искрено развијање сваке индивидуалне душе да би се задовољила његова властита природа. Али да би се човек могао боље дати, треба најпре да припада — себи. Ну овим се не заборавља да крајњи циљ живота треба да буде алтруизам а не егоизам, само треба знати

1) Херман Лиц од А. Феријера Просв. Гласник 1921. стр. 677.