Učitelj

434 Учитељ

да што индивидуе буду савршеније у толико ће и друштво бити савршеније које ће они оживљавати својим духом, а што друштво буде савршеније, у толико ће боље допринети да „ослободи човека“ у смислу који смо напред означили (Ферије).

(Свршиће се).

Питање полног обавештавања.

Питање полног обавештавања обухвата расправе о томе, да ли треба одраслу децу и омладину обавештавати о полном процесу или не треба, и ако треба, ко то да врши: кућа, школа или лекари; а ако не треба — зашто не треба.

Питање није ново и неће бити ни данас решено. Оно је врло старо и било је времена, кад се на њега много одлучније одговарало са да него данас. Тако је Базедов (1723.1790.) објашњавао својим ученицима, дечацима и девојчицама заједно, о свима полним случајевима код човека; своје речи поткрепљавао сликама и ову наставу изводио тако темељно, да су његови ученици могли на пример о порођају тачно и без погрешке отворено да говоре. И данас нма знатан број радикалних бранилаца полног обавештавања као што има и противника.

И ако не баш одавно и код нас је постојало Друштво за питање полног обавештавања. Само није било дуга века: постојало је: док је имало бесплатну канцеларију — у Мини«старству Просвете. Кад је чиновник који је уступао своју канцеларију Друштву, јер је и сам био члан тога Друштва, премештен за професора В. П. Школе, Друштво није имало више где да држи састанке и престало је, Председник тога Друштва био је г. ОПг. А. Костић, лекар и професор. Лично он држао је једном у Женском Друштву, пред пуном салом публике нарочито женске, предавање да омладину треба обавештавати у полном погледу, које је било тако документовано са гледишта предавачевог и занимљиво, да је говорник био поздрављен дугим аплаузом. После њега, у истој сали и пред