Učitelj

Некролог 451

концерти с песмама, декламацијама, разним сценама, и позоришним представама на опште задовољство многобројне публике, која је посетила прославе. Свака школа имала је свога домаћина славе. Они су спремили све што треба за славу и почастили богато и госте и наставнике. Неке школе су приредиле и забаве с концертима у вече у корист фонда сиромашних ђака на којима је пало доста прилога.

Прославама су присуствовали сви референти осн. наставе у Министарству Просвете, распоређени по разним школама а начелник одељ. за осн. наставу г. др. С. Чајковац присуствовао је прослави у школи код Саб. Цркве.

Обл. шк. надзорник и председник општине честитали су свакој школи лично прославу.

T Ђорђе Продановић, учитељ у Призрену.

Са 9. јуном ове године исчезао је у тамну сферу загробног живота дух једног заслужног националног и просветног радника нашега југа из периода мучног и тешког робовања пре 1912. год.

Тога дана се угасио живот многима познатог Ђорђа Продановића, учитеља из Призрена. Покојник је угледао свет пре 44 године у некадашњем жупном Дојрану, крај Дојранског Језера, у патријархалној породици једног там. занатлије, где је добио и солидно породично васпитање. Основну школу и нижу гимназију свршио је у родном месту а БогословскоУчитељску Школу у Призрену. По свршеној школи постављен је био за учитеља у Богородици, код Ђевђелије. До 1912. год. ралио је неуморно и с пожртвовањем као учитељ и национално-просветни радник још у Солуну и Водену.

У Водену је био развио највећу делатност и само таквим узор борцима без мане, као што је био пок. "Ђорђе, може се без икаква устезања захвалити што је наша национална ствар стајала тада најбоље у том крају, узев у обзир нашу некада поносну и славну Маћедонију.

Што је покојник тада показивао толику експанзивност за одбрану српског племена од безобзирне шовинистичке кампање Бугарске Егзархије и грчке фанариотске клике