Učitelj

Нови покрети у васпитању 541

свежине, дочим школе су већином без видика, светлости и свежег ваздуха. Док по школским зградама деца донекле тамнују а ни крива ни дужна постепено вену — као што вене нежно дрвеће без сунца и топлоте, дотле им у природно расту крила душевног и телесног полета. Док по школама очи наших малишана слепе и заморно блуде по белини књига и хартије, дотле у природи примају у свакој минути безброј свесних и несвесних слика у најживљим бојама. i

Место да детету дамо слободу, ми смо му млади и немирни организам оковали у окове клупа, дисциплине и реда; у нашој смо немилосној савести она ломна тела осудили на непокретљивост у клупи, кад су она највише зажелела раста, развитка, покрета брбљања.

Колико смо ми могли дати светлости и топлоте! А ми смо им дали четири бела зида, црне табле, прашине и паучине!“

Рт. Крамер у својој књизи „Ваздушне школе“ (ез есоје5 еп рјејп ађг) која је преведена и наш језик наводи да је прва ваздушна школа основана 1904 г. иницијативом лекара др. Најферта и др. Бендикса у Шарлотенбургу код Берлина а за њом су ницале друге 1906, г. Милхаузну и Минхен Гладбаху, 1907 г. у Каселу, 1908 г, у Либеку и Дортмунду. У Енглеској су основане ваздушне школе 1907 г. у Абенводу (Аббеподу) код Лондона, у Shćsburyu HM Lethwort y. У Француској у Хавру Нимесу, Весинету, Лиону и т.Д У Италији је прва таква школа основана у Павији 1907. г. а постоје и у Риму од 1910 т. и Флоренцији од 1912. г. Сад има таква једна школа и у Милану, основана 1913 г, иницијативом „Per la Scuola“ Сад је јавна а Миланска општина издржава је о свом трошку. Она се налази на 5 км. удаљена од Милана и располаже простором од 10000 к. метара и има 6 разреда.

У Америци постоје такве школе у Хамптону, Чикагу, Њујорку, Бостону, Вашингтону, Филаделфији, Питсбургу ит. д. У самом Њујорку има око 100 таквих школа. У Швајцарској има у Лозани таква школа од 1908 г. а у Женеви од 1913 г.

Код нас постоји једна таква школа у Н. Саду у варошком парку код једног купатила. Она је основана иницијативом здравственог одсека Мин. Нар. Здравља а потпада под Министарство Просвете. |

Идеја о установљењу школа на ваздуху покренула је и