Učitelj

544 У читељ

-30 минута удаљеној од шуме. Окренута је југу; састоји се ив једног отвореног централног павиљона, довољно пространог да се у њему одржавају часови за случај кише. Са две стране овог павиљона налазе се две затворене галерије у којима се деца после јела одмарају лежећи у столицама. Уз централни павиљон налази се кухиња, соба за служитеља, клозети итлд.

У школу долази око 20 дечака и 20 девојчица. Они су већ у 7'/, у школи, Чим дођу оперу лице, руке и зубе па "онда се свуку и обуку бањске гаћице, ради извођења гимна'стике. Изузевши случајеве врло непогодног времена деца остају цео дан у томе костиму и тако су изложени непрестано сунцу и чистоме ваздуху. После гимнастике и малог туширања деца упрте своје мале сламне клупе па у шуму иду певајући где се на једној нарочитој чистини одржавају часови.

Пре подне деца имају 2 часа лекције, подељене на 4 получаса растављена одморима. Малим ученицима се предаје усмено рачунање, језик, певање, географија и геометрија примењена на терен. Сем тога усљед сталног контакта деце с природом, цвећем, дрвећем, водом, земљом и т. д. учитељ је у положају да их поучава о практичним стварима које буде дечју пажњу и интелигенцију много више него теорије.

После подне проводе деца време у ручном раду (плету корпе, раде картонажу. везу и т.д.) и у раду у врту. Свако дете има своју леју где култивише поврће и цвеће, Дечаци се нарочито живо интересују вртарством. Њихови су вртићи врло добро обрађени.

Једаред недељно деца излазе на дужу шетњу у пратњи својих наставника, који за то време настоје такође да у њима развију дар опажања, толико скупо-цен и потребан.

Око 10 сахати пре подне сазивају се сва деца звиждањем и добијају хлеб и млеко. У подне се истим начином скупе за ручак који се двапут недељно састоји из меса и товрћа а осталих дана од чорбе, теста, поврћа и воћа. Напослетку у 37, сата добијају поновно млека и хлеба колико хоће, Пре сваког јела перу руке а после ручка зубе.

Куварици, којој је поверено одржавање реда и готовљење хране, придодато је четворо деце, двоје мушке и двоје женске, т.ав. „редаре“, који се одређују унапред за 7 дана. Њихова че дужност поред осталог да пазе на ред и да се старају о