Učitelj

Нови покрети у васпитању 543:

као што је код нас на острву Локруму у којима се деца поред. обичне забаве и васпитања у интелектуалном и моралном. погледу нарочито гаје телесно те очвршћају и псстану здравија, руменија душевно "свежија. и веселија.

Школе на слободном ваздуху спајају педагогију с медецином. Стога оне својим спољњим и унутарњим уређењем морају бити тако удешене да се у њима могу деца и поучавати и здравствено опорављати.

Г. Срет. Аџић је у споменутој књизи „Пољска учионица“ изнео је до детаља типове пољских учионица па и опширно упуство за подизање њихово: избор места, употребу пузавих биљака, дрвећа и свега осталог што може служити корисно једној таквој школи.

Врло важно је код школа на слободном ваздуху и бирање положаја где ће се оне сместити. Оне морају бити подаље од: вароши и у близини шуме али ипак везане добрим путевима. са вароши. Шуме јелове или борове боље су од других шума Четинари добро дренирају тло и тако умањују околну влагу;. осим тога луче етеричне мирисе својих смола које су лековите за многе болести грла и плућа. Шуме бране и да сувише светлост не забљештује и не умара очи деци а дају и хлада. Укупни изглед у шуми је пријатан и леп. Ноћни поветарац: је најбољи чистач ваздуха.

Уза зграде за учење, у случају рђавог времена, које су отворене са свих страна и изложене слободном ваздуху, постоје и кујне ва спремање јела, мале собе за преглед ђака,. радионице за ручни рад и т.д. топла купатила и хладни тушеви, гимнастичке справе, љуљашке за децу и наслоњаче за одмарање.

У вези са школама за учење у слободној природи су и установе феријалних колонија, летовалишта и логори, разни спортови, екскурзије и др. средстда којима је циљ да створе равнотежу између школског рада и физичког васпитања и да допуне оно што школа и дом не могу довољно деци дати.

Ради потпунијег обавештења што су ваздушне школе ми ћемоовде изнети као пример једну такву школу код Женеве коју је основала Женевска Лига Противу Туберкулозе,

Ова се школа налази у Батијској шуми до које се долази за 20 минута трамвајем. Школа је саграђена на једној ливади;