Učitelj

Краћи прикази 707

„Народне Просвете“, те се овде нећемо на томе задржавати. Књигу препоручујемо друговима, колико због важности предмата којим се бави, толико и због јасноће излагања, лепоте композиције и стила.

ж. Ђ.

Psihologija kao autonomna nauka. — Dr. Филип Медић, проф. Више Пед Школе, — Садржи приступно предавање Dr. Menuha за катедру експерименталне психологије на В Пед. Школи у Београду. Предавање је одштампано у „При: лозима за Психологију Детета“, а одатле у засебну књижицу. Изложено је деловање психологије као самосталне науке; проблеми које она поставља и изучава; практична примена психологије нарочито у васпитању с једним погледом на експерименталну педагогију. Завршава критичким разматрањем две актуалне философске струје које дејствују противу психологије као самосталне науке: бергзонизма и Диркхајмовог социологизма. Живојин 6. Ђорђевић

Карл Евалд — Двоножац (издање штампарије Чоло вића и Мађаревића. Макензијева 3 Београд „Цена 8 дин.)

Пре кратког времена изишла је у лепом српском преводу једна веома занимљива књижица под горњим насловом од славног данског приповедача Карла Евалда. У облику занимљиве приче писац износи у јасним и живим сликама целокупан развој природе, која достиже своју кулминацију са појавом човека—двоножца. Он приказује човека од првог момента кад се овај са својом женом појавио усред дивље природе као најсавршенији члан животињског царства, као круна свега развоја. Тај првобитни човек без говора и културе гледао је најпре своју околину са чуђењем, имао је само оно, што му је природа давала, и служио се својом сопственом снагом — голим рукама, да би се одржао у животу, осећао и мислио само под утисцима спољне природе и њених појава. Немоћан и слабији од многих створова—животиња, а изложен многим опасностима како од стране животиња тако и од стране природне силе, човек је био принуђен да мисли, како и чиме ће се бра.