Učitelj

703 У ечинот нег 5.

нити од толико непријатеља својих и како ће хватати и савлађивати животиње ради исхране своје и своје породице. Подражавајући природи човек се научио многим вештинама, које је све више усавршавао, док није успео својом снагом и својим трудом да загосподари не само осталим створовима већ и самим природним силама.

Ову тешку борбу човекову за опстанак и цео развој његов од слабог створа па до моћног господара природе, од ловца и рибара па до мирног ратара, који ужива плодове свога труда, — све то приказује писац јасно и живо, на један одиста поетски начин. Сем тога уме живо и уметнички да представи дивљу природу са пољима, шумама и водама, код њега говоре и мисле биљке и животиње, открива нам вешто природне тајне тако да ми видимо, да у овој привидној хармонији, која нам се показује у природи, влада напротив стална и одвећ сурова борба, неопходна борба за опстанак, јер смрћу једних бића омогућава се живот других бића.

Тешка борба за опстанак принудила је човека, да мисли, ради и културно се развија. И тек после дугог и дугог развоја, непрестаног рада и борбе рошао је човек да да ступња културе. Данашњи човек се поноси својом културом, али не треба да се стиди свога порекла, јер њему ваља да је много захвалан за свој напредак

Књига је пуна интересантних истина из природе, а писана је на начин, који годи највећма дечјем духу, који изазива интересовање за природу и посматрање природе.

Поред занимљивости ова књижица пружа и подоста корисних зрнаца како деци, којој је у првом реду намењена, тако и одраслима.

Желети је, дакле, да ова књижица доспе у руке свакоме ђаку као занимљива и корисна лектира. Она заслужује исто тако потпору не само од стране родитеља и учитеља, него и од стране самог Министарства Просвете.

Ваља напоменути још, да је данско Министарство Просвете увело ову књижицу у списак школских књига, а име пишчево давно је познато већ на западу због његових лепих популарних

М. Цветковићка.