Učitelj

Биљчина душа 613

——————_

тлости; и цвећем, и лишћем, и целом биљком 2 Исто оно што

мољце и друге ноћне лептирке гони на свећу, где често и крила сажегу, или што гони она јата птица селима на све"тлост кула светиља на морским и речним обалама, испод којих се нађе понекад ујутру на хиљаде их мртвих. А шта опег гони детелину, да на светлости отвара своје листове, а у тами да их затвараг Исто оно што гони и животиње и „људе, да ноћу спавају а дању да јуре на сунчев животворни сјај, а о мутну и туробну времену и сами да се осећају смућени и туробни.

Али још није, ово ловде побројано, све. И безброј других :внакова своје осећајности и покретљивости дају биљке пажљивијем посматрачу. Ено оног павиљона у нашем врту од 18 врста разних пузавих биљака. На топлом сунчаном дану -упролеће, а и лети, може на њему стрпељив шетач посма-трати како многе биљне ручице, оне „рашљике“, „хваталице“ „бркови“, и како их већ не зову, по цео дан раде свој чудесан посао. Хваталице су израсле увис, изнад лишћа, па врхом својим пипају лагано на све стране око себе у кругу, тражећи чврстог ослонца ма на чему, причем за један сат опишу цео круг. Која од њих и после више кругова не наиђе ни на какав ослонац клоне доле, тражећи га сад тамо, те да се идућега дана опет исправи горе ако га не нађе ни доле, — Која, пак. при овом тражењу наиђе на чврст ослонац, о, каква живост „настане у те хваталице! Одмах се стане увијати врхом око тог ослонца (понека се својим кукастим врхом већ за 20 сежунада закачи за њ), и за сат ја на топлу времену, већ тако чврсто обавила, да је не можемо лако отргнути. Кад се тако добро утврди горњим делом, онда се хваталица стане доњим делом својим грчити и увијати у шпарилу, те тако извуче понајлак горе увис и цео део лозе, или вреже, на којој је. Зар нису ови покрети слични са покретима живо-

тиња: октапода, сепија и других полипа и мозских чудовишта ·

са крацима, концима и сличним израслимаг А овако раде све пузаве биљке са хваталицама: и винова лоза, и вињага, и павит, и тиква, и краставац, и вргови, и вилина косица, и др Дивљи хмељ, попонац, неке врсте пасуља и њима сличне "биљке, врше овакве покрете целим својим повијастим, танким стаблом, и тако расту пузајући увис.