Učitelj

612 Учитељ

затварају увече цвеће или сасвим или унеколико. Женетрга (Cichorium intybus) пак затвара цвет и у подне, а отвара га ујутру и предвече. А сунцокрету, опет, откуд име „сунцо-крет“ или „сунчо-2лед“ 2

Али, не само цвећем, већ, канда још више, и лишћем осећају биљке светлост, и, надражене њоме, чине многе и разноврсне покрете.

Није ли вам пало у очи, како групе шибља и дрвећа друкче изгледају ујутру, друкче уподне, а друкче предвече То долази отуда, што се лишће у шибља и дрвећа непрестано окреће ка сунцу, или од њега кад је сувише бљештаво. То се покретање лишћа према сунцу може најлепше запазити лети на белој липи, нарочито кад се дрво гледа с неке узвишице. Липе из нашег врта колико су ми поучних лекција држале о томе!

А јесте ли посматрали, како се намешта лишће према светлости например у латинчета или драгољуба (Тгтпреошт) у вињаге, у бршљана, у зидне лозице (Атре!орв! 5), у дивљег хмељаг Ту се сваки и најмањи просторчић искоришћује, да би се наместио сваки листић тако, како ће што боље бити осветљен. Све се то намештање и покретање лишћа врши услед утанчане осетљивости биљчине наспрам светлости.

А цвеће, опет, у лонцима на прозору, то вам је бар добро познато, како се цело, и лишћем, и цвећем, и гранама и целим стаблом све нагне ка прозорским окнима — што ће рећи ка сватлости.

Неке врсте тролистих и четворолистих детелина (нпр. ОхаНз) дају у овом погледу класичан пример Оне ноћу држе лишће склопљено, а на сунцу отворено. Узберите ове детелине — 4 ено их две врсте у нашем врту — неколико струкова, па их ставите у две чаше с водом једнаке температуре. Онда једну од тих чаша оставите у мрачан орман, а другу метните на прозор на сунце, Детелине ће на сунцу одмах развити лист што могу више, После неког времена отворите орман, и наћи ћеге све лишће затворено, Промените сад места чашама, те ону из ормана ставите на сунце, а ону са сунца у орман “" после недугог времена оне ће се детелине на сунцу развити а оне у мраку затворити.

Па шта је то, што толико вуче биљке ка сунчевој све-