Učitelj

716 У ечаиштгејљ

Библиотека Друштва за заштиту животиња и растиња. Књига 1. Уредник: Дар. Ћосићка. Цена 4 дин.

Леп, топал, пун сунца пролетњи дан, кад сам узела ову малену књижицу, која ме је својом првом, насловном сликом вратила у свет детињства, када се у срцу има много нежности а у души пуно доброте.

И човек би се тада са чуђењем запитао, зар има невоља којима би требала заштита, зар има болова којима треба утехе, кад је свет око нас тако мио и тако леп, ох, тако лен-

Похвална је идеја „Друштва за заштиту животиња и растиња“ и уредника г-ђе Дар. Ћосићке, издавањем ових укусних, малених књижица нашој деци, која су сва тако драга. Г-ђи Ћосић, јер она вредно увек за њих ради. Но ипак треба напоменути, да при избору васпитног градива које се пружа деци, мора се имати дубоко уметничко схватање и дидактичко. разумевање, да се не би пало у погрешку, да се деца доведу у сумњу као што је са причом „Иса голубар“ и песмом „Миш и госпођа.“

Још једно моје опажење, у распореду могло би се учинити, да празне ствари буду у једној књижици, а стихови у засебној, а не као што је са овом првом књижицом случај, да приче, песме, савети и опомене, па и шаљиве загонетке, буде све у исти мах.

Ан. В. Љубичић.

БИБЛИОГРАФИЈА

Изашле су ове књиге: Прилози за Психологију детета уредн РОг. Бран, Крстић, св. 4. књ. 1. Београд 1926. С 422.

Нови забавник за децу и одрасле: -

Мајски венац лепе приче са сликама Даринка Јеврић ученице Вежбаонице Београдске Жен. Учит. Школе Београд. 1926. Цена 10 дин.