Učitelj

Хроника 717

Нова ђачка позоришна књижица уређ. Мил. С. Матовић учит. у Ст. Врбасу. М! св. Патуљак дечја шала у 1 чину од Ј. Црнског.

Соколићи ђаволчићи. Веселе соколске веџбе за деце и соколске акадамије за ђаке осн. и сред. школа. Од Вел. Поповића Београд. 1925. стр. 43.

ХРОНИНА

Једна манифестација Подмлатка Црвеног Крста у Београду.

На Велики Понедеоник, 26. априла ове год. изведено је лепо једна манифестација Подмлатка Црвеног Крста у Београду. Тога дана искупили су се ученици-це основ. и средњих. школа — чланови Подмлатка Црвеног Крста — са наставницима и наставницама својих школа те су изашли на Београдско гробље и окитили цвећем гробове изгинулих бораца у борбама око Београда. Том приликом извршен је и помен на коме су чинодејствовали свештеници и православне и католичке вероисповести. Децасу са православног гробља отишла и на католичко, које је у непосредној близини где су гробови непријатељских војника, а одатле и на гробље наших савезника Француза који су у Београду изгинули борећи се са српском војском за нашу слободу и уједињење а који имају своје засебио гробље. — Све ове гробове су деца окитила цвећем.

По свршеном помену на гробљу српских војника, београдски школски надзорник Мих. Станојевић, као председник Обласног Одбора Подмлатка, одржао је кратак говор у коме је рекао:

Драга децо!

Већ је десет година прошло од како је престала страшна хука Великог Светског Рата и звекет оружја.

Настао је мир и народи који су се били за«хрвавили, стишали су се, а војници су савили своје заставе и спустили мачеве у корице.

Под овим хумкама почивају мирно и тихо јунаци, који су славно пали борећи се за идеале своје отаџбине и свога народа.

Ви сте им данас учинили помен и окитили цвећем гробове. То цвеће.

Учитељ 8