Učitelj

Краћи прикази 715

стране литературе и страних часописа. Ову лепу новину требало би и ми да унесемо у наше часописе.

Исто тако на крају часописа налазимо још једну интересантну новину : библиографију чланака свију једномесечних чехословенских часописа из целе земље.

И на овим часопису сарађују угледни и вредни педагози чешки.

При руци су нам и два броја „Чешког учитеља“ („Сезку пспе“)у И то је један од старих весника земаљског Централног Савеза Учитељских Удружења у Ческој, јер улази у тридесету годину свога излажења. Излази сваке недеље са додатком: „ОКој5Кк6 Кејогту“. У њима налазимо извештаје о школској организацији и школским реформама. Овде су заступљена новија гледишта на реформу школе и реформу учитељског образовања и остала педагошко-учитељска гледишта :

Ради информације о школским приликама и школ. организацији у Чешкој служи и ·

3) Časopis čehoslovačke обсе истеузке — Чехословенске општине учитељске:

Ćasopis učitelek škol materskych.

4) (Часопис учишељица матерских школа) — орган Савеза Чехослов., учитељица матерних школа излази већ 16 година. Геније Коменсков још онда је имао на уму све оно, што ми тек у новоје време видимо остварено у матерним школама. Овај часопис је плод његове књиге „матерне школе,“ која садржи принципе васпитања од прве до шесте године и сада добија свој нови рељеф.

5) Уезлик истејек тистећ ргас! — орган учитељица ручних радова и домаћичких школа, даје нам извештај о целокупном раду и новијим тежњама овога вредног Савеза.

Кроз сва ове часописе јасно провејава дух великога чешког педагога и школског реформатора; он је она звезда водиља, која обасјава пут чешком јавним радницима на просветном пољу. Чешко учитељство испуњава топлим одушевљењем ва енергичан и истрајан рад у правцу, који му је Коменски обележио још пре двеста педесет година.

Медв.