Učitelj

Хроника 719

августа течај за нгставнике, који ће се имати да оспособе за предавање ручног рада у осн. школама, Примиће се на

течај 40 наставника за основ. грађан. и стручних школа. У ME

Учитељски Дом у Ваљеву. Ваљевско Учитељско Друштво намерно је да подигне у Ваљеву Учитељски Дом за потребе друштвене а нарочито за смештај, прихватање и помагање учитељске деце са села који се школују у Ваљеву.

За ту циљ ово друштво је скупљао око 90.000 дин. и основало тим новцем „Фонд за подизање Учитељског Дома“ а општина ваљевска поклонила је плац за овај дом и надати се да ће се ускоро приступити остварењу ове лепе замисли.

На ово вредно учитељско друштво требало би да се угледају и друга друштва а новим правилама Учит. Друштва биће

предвиђено и обавезно подизање ових домова у свакој области *

200 годишњица осн. школе у Земуну. Основна школа у Земуну навршује ове године 200 година од свога постанка. Учитељство Земунско спрема се да на пролеће прослави ову ретку културну славу и да том приликвм прикаже рад и развитак своје школе кроз читав овај период од 2 столећа.

Да та прослава буде што потпунија управа те школе обраћа се свима бившим ученицима и учитељима, пријатељима, и знанцима с молбом да све податке, доживљаје, сећања идр на школу и њен живот доставе управи у најкраћем времену како би историјски приказ њена живота и рада био што потпунији и тачнији.

=

Дописна школа. У Сарајеву је иницијативом познатог културног радника М. Видовића основана прва дописна школа у нашој држави по примеру таквих школа у другом културном свету а нарочито у Француској. Школа је основана на педагошким искуствима Видовићевог просветно-узгојног завода у Сарајеву те обрађује поред поред научних предмети и етику психологију у циљу да развије у чевеку вољу и значај до највишег степена.

Професорски Збор саставио је и нарочите уџбенике за самоуке, које смо ми приказали у прошлој свесци „Учитеља“. Ти се уџбеници састоје из месечних свезака које добијају ученици са заданама и упуствима за рад.

8