Učitelj

718 Мане

неће увенути јер ће га заливати сузе жалоснице родитеља, браће и сестара, жена и деце њихове а загревати љубав ваша.

Нека је слава овим јунацима!

У ери, мирнога развитка садашњег, нека су наше акције упућене на стварање љубави, братства и солидарности међу свима људима и народима. на поштовању туђега и чувању свога, на културном развијању и гајењу човекољубља.

По том су сва деца узвикнула: слава им и велика памет !

На гробовима непријатељских војника одржао је врло дирљиву реч католички свештеник г. др. Мађерец која је многима сузу измамила, а на гробовима француских војника говорио је деци г. Мих. Профировић учитељ овд. износећи ову лепу појаву београдског Подмлатка Црв. Крста који ради у духу великих и узвишених алтруистичких принципа.

(Овој манифестацији присуствовало је и доста публике која је била необично тронута овим дирљивим призором.

=

Извршни Одбор У. Ј. У. код Министра Просвете. 19, априла ове година Извршни Одбор Удружења Југослов. Учитељства посетио је новог Министра Просвете г. М. Трифуновића и предочио му незгоде по школу и учитељство услед премештаја и суспендовања учитеља који су вршени у току ове школске године и молио да се поправе те незгоде и учитељи врате на своја места. Господин Министар је пажљиво саслушао изасланике и заинтересовао се за поједине конкретне случајеве, који су навођени из којих се види да су премештени учитељи добри школски радници и исправни грађани па је обећао да ће по могућству то поправити, Он је у исти мах констатовао и сам колико је штете нането основној школи тим честим премештајима у невреме и изјавио наду да ће се морати стати с тим.

Поред тога Извршни Одбор је инсистирао да би требало да се што пре донесе закон о нар. школама јединствен за целу државу како би се зајемчила у свима покрајинама учитељима сталност.

Г. Министар је одговорио да ће се томе питању поклонити сва пажња у току његова рада.

Ld

Учитељски течај за ручни рад. Подмладак Друштва Црвеног Крста у Загребу са Министарством Просвете односно са Глав. Одбором приредиће и ове године од 6. јула до 14.