Učitelj

Учитељ

o

Нарочита примењивања овог његовог вјерују Др. В.А. Лај излаже у својим списима: Der Goldenes Kinderland (Leipzig, 1911, crp. 110) u Fihrer durch das erste Schuljahr (Leipzig, 1911, 434). У првом спису основно начело се посматра са свога односа према настави почетног читања. Активност је основица избора приче. Многобројне слике, песме, приче подсећају децу на његова актуална искуства, оживљавајући им активне и интересантне фазе средине у којој живе. Метода. је обсервацијоно-експресивна. Репродукција следи интродукцију, увод; експресија импресију.

y Fihrer durch das erste Schuljahr kor je Др. В. А. Лај написао у друштву са Ендерлиом видимо подробни учитељски. требник за прву школску годину. Игре, програм и процедура оснивају се на фундаменталном принципу. На најподробнији и експлицитни начин излажу се овде теоретичке основице рада у првој школској години и процедуре практичког обучавања.

Осим тога Др. В. А. Лај је написао врло лепо делце под. насловом: „ЕхрептетеЏе Радароргт ти ђезопдегег Кискајсћ! auf die Erziechung durch die Tat“ (Leipzig, 1906; 2. издање, 1908, стр. 125; ново треће издање такође је изашло недавно, али га још не могох добити). Ово је дело као неки сумарни поглед на васколико првашња Лајева дела, дело које би требало превести и на наш језик и то што пре. Једно друго: Лајево дело, хронолошки најстарије, такође је знаменито и ако се оно не оснива на експерименталном испитивању. Наслов му је овај: Методи“ дет пагтрезстестисћеп UlnterFicht und Кишк дег Кејоптђезкеђипсеп (Гараа, 1892; треће издање изашло у 1907. г., стр. 164). Ово дело је од велике практичне вредности особито по оне учитеље који се баве природословном наставом. Једна друга два списа такође су му добра, јер се баве врло актуелним проблемима: Кејотт дет Рзусћо!ортештегттећаа (аоћа, 1914, 48) и (тег Schulunterricht im Lichte дег Нурлепе (Геарар, 1904). За оне који предају педагогију на учитељским школама од велике је важности и Лајево овеће neno: Lehrbuch der Pdidagogih (Gotha, 1913—1914, 378) koje je изашло у две cBecKe. IIpBa cBecka: Psycho/ogpie mebst Logih, a. друга је опет: Erziechung nebst Schulhunde. M8 oGe се свеске види да је Др. В. А. Лај добро испекао своје искуство пре-