Učitelj

Историјски погледи на педагошке радове 5

не стоји у зраку, не.виси на концу простог мнења. Оно се поткрепљује са биолошком, анатомском, психолошком, ембриолошком и практичном грађом; оно се оснива на екперименталним темељима. То је основица на којој ће се положити васпитно-просветна структура.

У првом издању „Експерименталне Дидактике“, Др. В. А. Лај истиче потребу радних друштава и орган за експерименталну педагогију и експерименталну дидактику. Ова жеља за кооперативан рад и за ефективно средство изражавања изазвало је чињеницу да је Лај са Мојманом уређивао један педагошки часопис („ЕхрептепаПе Радасорк“) који се посве посветио експерименталном покрету. Прва свеска овог листа изашла је у 1905. г. У своме уводном чланку Др. В. А. Лај објашњава потребу за овај нови педагошки наук и излаже основицу оваког идеалног покрета. Он слика Мишар дер „Метипрдеп или смјатније јазиков међу немачким педагозима у различитим областима педагогије и истиче потребу шире примене експерименталне методе у просветно-школском ис питивању.

У истом броју овога педагошког листа, Др. В. А. Лај укратко излаже резултате својих дидактичких експеримената у аритметици. Наредни бројеви овога листа садрже много других чланака из Лајевог пера и резултате других дидактичких истраживања; прво експериментално проучавање у погледу на дечије моделовање обелодањено је у трећој свесци овога часописа.

Да његове идеје и експерименти не беху чисто академске вредности Др. В. А. Лај доказује у својој Таг5сећше (Ете паштветаззе- ипа КиНигоетазве Зећштејогт, Герда, 1911, 227), Овде се волунтаристичка педагогија, т. ј. Лајева интерпретација (објашњење, тумачење) овога, примењује у школској сврси, организацији и методи. Развиће мете за којом се тежи, активност, експресија је средство које се искоришћује за'ово. Педагошко основно начело је дата форма. Експресија у свим својим облицима гледа и реатира на импресивну фазу да се усаврши душевна организација, средњи степен органског кружења. На овај начин менталитет се развија, физичка способност се повећава; социјална делотворност се проширује; карактер и људска вредност остварују се.