Učitelj

14 Учитељ

učitelj, odmah počne plakati; bilo je jasno da on strada, muči se! A za što? Zašto van učionice, u šetnji, taj isti Savin vrlo lepo i živo priča svome učitelju neke bajke, o svojoj porodici, ili što drugo? Jedini je na to odgovor: nevalja sistem pojedinačnog propitivanja iz klupe, neprirodan je. Najzad Tolstoj ubedio je učitelja da ukine obavezno sedenje u klupama i da dozvoli svakome sedeti gde ko hoće. I odmah, još istog časa taj nov učitelj video je uspeh u odgovorima. Svi su odgovarali mnogo bolje i mladi učitelj istog časa pribeležio: „Cak i Savin progovori nekoliko reči“.

Tolstoj je ispitivao djake još ovako. On je izlazio usred časa iz učionice. Kroz nekoliko minuta on je tiho prilazio na vrata i čuo je kroz vrata, da su deca nastavljala rad popravljajući jedan drugog i mesto toga, da dignu u odsustvu učitelja viku, dreku, urnebes — sasvim su tiho razgovarali.

Medjutim u zvaničnim školama, gde se radi po naredjenju i uputstvu pedagogike, svima je poznato, što biva u učionici bez nastavnika.

Kao što smo već kazali, Tolstoj je veoma cenio pismene sastave; kao najbolje sredstvo za razviće moći izražavanja, a tl isto vreme i najbolja kontrola djačkog pamćenja. Evo napr. još jedan pismeni sastav osmogodišnjeg učenika o Josifu: „U Jakova bilo je 12 sinova. Ali je najviše on voleo Josifa i sašio mu је šarene haljine. Jednom je Josif sanjao i ispričao svojoj braći, kako su oni žnjeli u polju, i snopovi vaši poklonlii su se mome. Moj snop stoji pravo, a vaši 11 klanjaju se mome. A braća mu kažu. Pa zar ćemo se i mi klanjati tebi? A drugi je put sanjao, kako na nebu jedanaest zvezda, sunce i mesec klanjaju se njegovoj zvezdi. A mati sa ocem kažu mu „Pa zar ćemo i mi da se klanjamo tebi? Braća podjoše čuvali stoku“ i t. d. Ovaj učenik, koji ima srednje sposobnosti i nije najbolji djak u školi, a imao svega osam godina od rodjenja bio je u stanju ovako detaljno prepričati dugačku biblijsku istoiiju.

L. Tolstoj smatra da za razvijanje kod dece interesa za školu i volju za nauku najbolji je predmet Biblija. Biblija jeste knjiga detinjstva za čovečanstvo. Zamenili je nemoguće je. Razume ·se nije slučajnost, što je Tolstoj izabrao, kao početnu knjigu Bibliju, već zato što smatra da religija mora biti osnov svakome vaspitanju. Religija i moral tesno su vezani jedan zadrugo. Čovek bez vere, bes religije ne može biti moralna ličnost. Religija i