Učitelj

Tolstojeva Pedagogika 15

moral, ova dva predmeta moraju biti osnov svakome obrazovartiju, temelj svakog učenja. Prvo i glavno znanje jeste odgovoriti na dva pitanja:

1. Šta sam ja i moj odnos prema svetu i |

9. Kako da živim i šta i treba da smatram za dobro i šta treba da smatram za zlo. Ova su dva pitanju isticali i Mojsej, Sokrat, Krišna, Epiktet, Buda, Marko Avrelij, Konfučije, Isus Hristos, Muhamed, Ruso, Kant i t. d.

I sve dotle, dokle ova dva predmeta, t.j. religija i moral ne budu osnov obrazovanja (jer samo ovi predmeti daju odgovor na ona dva pitanja) sve dotle uopšte ne može biti razumnog vaspitanja i obrazovanja. Zato najglavnija briga nastavnika treba da bude u tome, da na čelu vaspitanja postave dve nauke 1) religiju i

2) moral, U moralnom vaspitanju L. Tolstoj neobično ceni primer. „Vaspitanje“, kaže on — „je ulicaj na srce onog, koga mi vas-

pitavamo. Uticati na decu može se najbolje primerom, sugestijom. Dete vidi život starijih i imituje njih, otuda je jak uticaj primera na formiranje dečjeg karaktera. Da bi mogli dobro vaspitavati, ireba pa sami živimo dobro. Ućitelj može stvoriti od škole jedan dobar rasadnik poštenih ljudi. Od učitelja takodje zavisi da li će upropastiti decu, upropastiti ljubav prema školi, prema učenju. Koristiti narođu učitelj može jedino u tome slučaju, ako se on trudi, da stvori od dece religijsko—moralne ličnosti, ako na osnovu religije stvori dečju ideologiju i navike.

Veliku pažnju obraća L. Tolstoj na to, da učilelj suzbija kod dece rdjavu sklonost mučiti životinje radi svoga zadovolstva. Učitelj ireba da se bori i sa upotrebom alkoholnih pića i pušenjem duvana, jer i jedno i drugo truje mozak i čovek tada zaboravila na Boga. Na narodnom učitelju leži dužnost moramo vaspitavati ne samo decu već i ceo narod, celo čovečanstvo. U rukama učitelja leži sjajna budućnost njihovog naroda, njihove države.

Sada ćemo u kratko rezimirati sve što smo dosada rekli.

Cilj vaspitanja i obrazovanja po shvatanju L. Tolstoja sastoji se u obrazovanju moralnog karaktera. Osnovne vaspitne nauke jesu religija i morali Metod je predavanja najbolji taj, za koji su najviše oduševljeni učenici, a to se lako vidi. Glavni uslov uspeha u učenju jeste sloboda dečjeg duha.

Pedagoške ideje L. Tolstoja dosada su vrlo slabo razradjene.