Učitelj

16 yo H T7GIUE

Lav Tolstoj, kao književnik beskrajno je veći od L. Tolstoja, kao učitelja. Svet nije se još nasitio muzom L. Tolstoja kao umetnika Razume se ima kod L. Tolstoja mnogo sa čime se mođerna pedagogika ne može složiti. Ali ima sa druge strane mnogo, što ima tek da se u budućnosti ostvari.*

Jlosef Cerny, Prag.

Учитељска самосвест

Моно: Наш препорођај мора бити препорођај душе — препорођај мора бити новим животом циљ културног човека.

Т. Р. Масарик.

Прошло је више од четврт столећа од кад је одушевљени учитељски пријатељ и мислилац Антонин Јану дао учитељима своју књигу о учитељској самосвести. (1894.).

Било је то у времену, кад се будио учитељски дух у општем метежу и узбурканости осећања и тежњи — осећања незадовољства дотадањим стањем и начином живота и тежњи за новим врлинама, новим идејама и формама, за експанзивношћу, која кида учвршћене окове и даље немогућу идеологију, тежњи, које представљају моторну силу новог живота.

Шта је натерало Антонина Јану на размишљање о потреби учитељске самосвести» — Поступци појединаца (позваних и непозваних), који су били узрок жалбама и прекорима, што је, нарочито у редовима васпитача, изазивало огорчење.

Даље, биле су то неуравнотежене и непромишљене девизе, које су захватале учитељске мисли и бацале их на погрешан пут.

Јану је био савесни посматралац и озбиљан критичар; он је умео да упоређује стварност са идеалом а умео је и да процени меру човечје моћи у датим приликама и условима,

* U ovom kratkom pregledu nije bilo moguće деја по озуеш и pedagoške ideje L. Tolstoja, te sam se zadržao na Sla 3: i to poglavito iznoseći u najkraćim potezima.