Učitelj

Хроника 78

скупштина Југословенског Учитељског Удружења обави у Скопљу. По правилима нашег учитељског удружења главне се скупштине држе у већим местима разних наших крајева ради упознавања наше отаџбине. Хрвати и Словенци су желели Скопље још и ради излета на Косово.

Још пре скупштине управа удружења је из података O картама и уверењима могла видети да ће бити велики број посетилаца скупштине, и заиста, у Скопље се слегло о скуп. штини преко 2000 учитеља и учитељица из свих крајева наше Краљевине. Била је бојазан како ће се тај свет сместити, али благодарећи војним и просветним установама у Скопљу све је лепо подмирено.

Скопље је лепа варош, и они који су га последњи пут видели пре 5, 6, 7 година, морали су се приликом посете 9 скупштини пријатно изненадити: Скопље је једна модерна варош нарочито део с десне стране Вардара. У том делу има лепих зграда, трговина, хотела, лепо поплочачих улица. које се поливају и одржавају чисто. Гаси се она стара скопска прашина и губи се оно чувено скопско блато. Пријатно пада у очи користан и леп утицај полиције на напредак Скопља. Да напоменемо само чистоту хотела, која је беспрекорна, и ред на улици и преко мостова којих у Скопљу имаде доста; преко мостова, на пример, сваки иде само десном «страном без изузетка и погрешке су правили првог дана само посетиоци скупштине, али су убрзо увидели да ни један мештанин не греши у томе и т.Д.

У очи скупштине обављене су седнице и то прво ужег главног одбора У. Ј. У., па онда претходни састанак делегата. На седници главног одбора сва су питања једногласно решена сем једног питања на име: Словенци су били предложили, да „Народна Пр света“ излази само једанпут месечно и да има уредника из Словеније, Хрватске и Србије. Али се овај предлог није могао примити и они од тога нису правили питање. Скупштина делегата, пак, примила је све одлуке ужег главног одбора и са тим се чекао 19. август, први дан скупштине.

Првога дана скупштине, 19. августа, још пре осам часова опажао се живљи покрет улицама које воде Соколском Дому. Тај покрет чинили су учитељи и учитељице, који су ишлиу Соколски Дом у чијој ће се сали држати скупштина. Соколски