Učitelj

74 Учитељ

Дом је нова зграда, у којој се скопска омладина вежба у соколским вежбама. За време школског одмора ту је био приређен курс за обучавање учитеља и учитељица из Јужне Србије у соколским вежбама. Колико је то здрава идеја и похвална за приређиваче тог курса не да се замислити: помислите само, кад стотину младих наставника разнесу соколство по Јужној Србији!

Улице до Соколског Дома биле су окићене заставама. Тиме је грађанство изразило своје поштовање према учитељству. Сала пак за скупштину украшена је сликама, а украсило. ју „Народно Дело“, Друштво за националну културу, коме је седиште у Београду. На зиду је оригинална слика Св. Саве, до које се дошло у последње време, па слика цара Душана, царице Јелене и онда редом наших великана до данашњих дана.

У 9 часова пре 'подне, у пуној сали учитеља и учитељица, председник Југословенског Учитељског Удружења г. Влада К. Петровић, отвара УП. скупштину једним лепим, националним говором, пуним патриотских осећања и мислима о јединству нашега народа. Скупштина га пажљиво слуша и на крају одушевљено поздравља. Затим, на предлог председников скупштина једногласно решава, уз одушевљено клицање, да се са скупштине поздрави Њ. В. Краљ. Поздравна депеша гласи: Њ. В. Краљу Александру !. Блед. Седма скупштина. југословеноског учштељства сакупљена у Скопљу, ценшру нашег лепог Југа, и овом Приликом шаље изразе своје пода ничке верности 5. В. Краљу п Његовом Свешлом Дому кличући: да живи Њ. В. Краљ, да живи Краљевски Дом. Председник, Влада Петровић.“ Њ. В. Краљ је отпоздравио депешом која гласи: „Врло ми је драг поздрав са скупштине учитеља, желећи им користан рад, уверен сам да ће свакад имаши пред очима колико је племеншт посао, коме су се посветили и колико од њега може бшти добро по земљу и народ. Александар.“

После одлуке о поздраву Њ. В. Краља, председник је представио госте који су посетили скупштину и то великог жупана скопске области г. Ант. Вилдовића, изасланика Мин. Просвете г. Алексу Јовановића, управитеља учитељске школе г. Стојана Зафировића, председника општине г. Сапунџића, команданта армије. Скупштину је поздравио гост г. Петар М.