Učitelj

76 У OC 51 386 24) 29)

Министарства, и O раду надзорника и школских одбора и полиције и т. д. Први је добио реч г. Малан Поповић, председник београдског повереништва. Захваљује одбору што је корегирао 25 тачку извештаја, у којој се у последњем ставу вели: „случај недисциплине у организацији“, што се односи на београдско повереништво, и моли да се правила повереничка приме у смислу одлуке повереничке скупштине.

После г. Поповића ређали су се говорници, који су осуђивали рад Министарства Просвете и замерали Главном Одбору што, по њиховом мишљењу, није био активнији. Један је говорник казао да у Министарству немамо пријатеља, један је казао да се у Министарству ради на уништавању учитеља и да су у управи неборбени људи, један је говорио да у Ј. _ Србији полиција омета учитеље у раду и не да им, на пример, да скупљају неписмене грађане за аналфабетске курсеве сумњичећи их да држе партијске зборове. Кад су били на реду да говоре међу осталима и чланови Главног Одбора, јер и они имају право да говоре нарочито кад се оптужују да нису били борбени, онда им од стране неколицине који можда нису ни чланови а камо ли делегати, није допуштено да говоре. Ако је неко даље хтео да говори за одбор, морао је прво да изјави да није члан Главног Одбора, да би га саслушали. Показивала се једна нервозна нетрпељивост, која није донела никакве користи и која је наговештавала буру, али овога пута одложену прекидом седнице због свечане поворке целе скупштине до споменика Незнаног Јунака. Кад се дошло до споменика, на споменик је положен сребрн венац са натписом: „Седма скупштина Удружења Југословенских Учитеља незнаним јунацима“, па је онда г. Јосип Шкавић, делегат из Загреба, одржао говор о херојима, који су ослободили и ујединили државу и чијим стопама иду сада учитељи ради обезбеђења напретка наше велике отаџбине.

Истога дана после подне рад је настављен. Критиковање рада и даље је трајало. Пошто је листа говорника била исцрпљена, јер су многи и одустали од говора, подпредседник г. Тихомир Костић, питао је скупштину да ли прима извештај извештајног одбора и скупштина се изјаснила да прима. Али, док се подпредседник окренуо да позове известиоца финансијског одбора, зачуло се неколико гласова: „Не прима се,