Učitelj

78 У чисте љ

дали. То је необузданост и непоштовање туђег права. Нема ствари која се не може критиковати на поштен начин и да се постигне оно што се жели, и нема случаја да се не да реч и ономе који се напада. Али је тога било на учитељској скупштини у Скопљу. И не само да је онај поменут београдски „лист с правом казао: „Жалосни завршетак учитељске скупштине“, већ мислим и целокупно учитељство: и они који су били на тој несрећној скупштини, и они који су на њој лупали, викали, звиждали, ометали рад, ако су учитељи, и они који су само читали извештаје из новина, морају зажалити за тим и зажелети, да се таква учитељска скупштина више никад не деси, а неће се десити само тако, ако сваки обрати пажњу на своје држање и своје поступке, ако сваки себе запита да ли је увиђаван, да ли у својим поступцима има такта и да он својим радом штети или користи целини.

Нов начелник у Мин. Просвете. — Указом у Министарству Просвете постављен је за начелника одељења за основну наставу г. Милисав Марковић, досадањи управитељ женске учитељске школе у Београду. Пређашњи начелник за основну наставу г. Глиша Елезовић, пензионисан је на свој захтев. Г. Марковић је свршио учитељску школу и затим филозофски факултет београдског универзитета кад је учитељима једно кратко време биио дозвољено студирање на нашем универзитету. Оплично познаје и наше школске прилике и учитељски живот, те му неће бити тешко да покаже успеха у своме раду као начелник. Г. Елезовић, пак, био је један до крајности законски доследан човек и ништа га није могло одвратити да не ради по закону и како он мисли да је право и добро, па ма то били лични или партијски другови или родбина или посланици или политички противници.

Двадесетпетогодишњица „Просвете“. — 19. и 20. августа т. г. у присуству многобројних. изасланстава и уз велико учешће народа прослављена је двадесетпетогодишњица рада друштва „Просвете“, У редовима чланова „Просвете“ увек су били окупљени носиоци општег народног препорођаја, носиоци идеје јединства Јужних Словена. „Просвета“ је послала једно од оних огњишта „са кога је благи пламен духовности рас-