Učitelj

Хроника 19

пиривао огромну нашу стваралачку снагу која је задивила и пријатеље и непријатеље, а која нам је донела ову моћну државу, ово обновљено Душаново, Звонимирово и Твртково царство, на чијим су се бедемима срушиле две моћне царевине. Она је била весник новог доба, нових људи и нових цринципа које Јужни Словени уносе у културу човечанства“, казао је г. В. Андрић, министар, као владин представник на прослави. Ценећи велики рад „Просвете“, Њ. В. Краљ на предлог краљевске владе одликовао је „Просвету“ орденом Св. Саве другог степена.

Примање права дечје пензије. — Док су пензије учитељској сирочади исплаћиване из благајне Управе Фондова исплаћиване су по ранијем закону и оној деци чија је мајка учитељица умрла, а отац учитељ жив и обратно. Али кад је пензије таквој деци почела да исплаћује Државна Благајна, по новом чиновничком закону — Главна Контрола је била нашла, да у закону о чиновницима није јасно прецизирано, да деца имају право на пензију од матере учитељице кад им је отац учитељ жив и оспоравала је такве пензије. С приватне стране подне сена је противу оваквога тумачења Главне Контроле жалба Државном Савету и Државни Савет је нашао, да тумачење Главне Контроле нема основа у закону и да пензија припада деци и по мајци — и ако је отац жив као државни службеник.

Смрт великог борца. — 22. маја, т. г. преминуо је у Сарајеву велики народни борац Никола Т. Кашиковић, дугогодишњи уредник „Босанске Виле“. Кашиковић је по своме раду у истини био један велики човек из предратне генерације, који је сав свој живот утрошио у раду за ослобођење и за опште добро и напредак свога народа. Слава му!

Два учитељска губитка. — У времену од последње свеске „Учитеља“ у прошлој години до данас учитељство наше претрпело је два велика губитка у људима својим, претрпело је "смрт двојице својих великих другова, својих вођа, изгубило је 26. маја Димитрија Соколовића, учитеља у Београду и 13. јула, т. г. Блажа Штетића, учитеља у Загребу. И Соколовић и Штетић заиста су били прави и учитељски и народни