Učitelj

Нови покрети у васпитању 7

исти начин враћају кући. У ову школу се примају само нежењени учитељи и неудате учитељице. Разлог за такав избор је у томе, што се наставници без породице више могу посветити деци и настави.

Циљ школе је, да деца имају свежег ваздуха за све време школског рада. Стога су у сваком павиљону по 2 разреда, која стоје у вези с терасом, у коју се улази директно из парка. У разредима има по два прозора, који су отворени преко целе године. У једном разреду има највише 30 деце. Само писање, рачун и цртање уче деца у разреду; остала настава се изводи у врту испод дрвета.

Деца су лако обучена. Мала деца у [и | р. имају лети само беле платнене гаћице и шеширић, Кад долазе у школу, она пресвлаче одело у нарочитој соби, у којој свако дете има свој орман. На чистоту се необично пази. Свако јутро, пре него што почне настава, деца се умију у нарочитим умивао ницама. То се исто ради и после наставе.

Деца много времена проводе на сунцу. На сунчање се навикавају постепено. После сунчања деца се купају у басенима, који се налазе испред павиљона.

Пошто учитељи проводе време непрестано у друштву деце, то их могу добро упознати. Узајамна љубав деце и наставника је врло велика.

Школа има сва модерна наставна срества. Има салу за биоскоп, која нарочито лепо помаже при земљописној настави. Сваки час ове наставе деца очекују с највећим нестрпљењем.

У Ги Пораз. су дечаци и девојчице заједно; у осталим разредима су подвојени. — Деца много раде у врту. Нарочита учитељица за повртарство учи децу нижих разреда заједно; деца виших разреда раде самостално, свако дете има своју леју. Нека деца с особитим интересом гаје цвеће, друга пак гајећи и продајући зелен заводској кујни испољавају свој практични смисао. Нека деца опет гаје свилене бубе, дудове и пчеле; друга се старају око оваца, свиња, коза и краља, које припадају заводу. Поред тога деца гаје лековите и неке индустријске биљке. — Све то још помаже већој очиглелпости у настави,

Деца једу три пута дневно. Обедује се на пољу за сто-

Учитељ Ž