Učitelj

96 Учитељ

градску библиотеку. Тамо су покупљене све књиге, које говоре о овој вароши и земљи, у којој се она налази. Књиге су раздељене, и после извесног времена референти су реферисали, што су интересантног нашли по овој ствари. Али на томе се није стало. Нацртане су карте и илустроване све карактеристичне ствари о дотичној вароши и земљи. Тако исто и важнији историјски догађаји.

Главни васпитни принципи Бакуловог завода су: слобода у настави, слобода у развијању индивидуалних дечјих способности и практично образовање за економски самосталан живот.

Завод је приватна својина Бакулова и његових васпитаника. Издржава се добровољним прилозима, самосталним привређивањем и другим приходима (приходима од концерата изложби, од продатих ствари, које се израђују у заводским радионицама и т. д.). Држава не даје никакву материјалну помоћ, нити се меша у наставу и наставни програм. То је лична ствар управника завода и његових васпитаника.

Миодраг В. Матић.

Школе у природи у северној Италији.

У последње време школе у природи се нарочито почеле оснивати у северној Италији. Најстарија таква школа основана је у Падови, али најбоље уређена јесте Миланска школа, која је основана 1918. год. у дивном старом парку, недалеко од предграђа Лорето. Кад буде довршена имаће 12 павиљона (данас има само 4), рибњак, који ће служити још за пливање и веслање ученика и модерно игралиште. Тада ће бити места за 1300 Ђака.

У ту школу примају се малокрвна деца, али не и туберкулозна. Избор деце, као и стални лекарски надзор, врше школски и срески лекари. Школски лекар је присутан 2- 5 часова дневно. Он има 2 асистенке, које су у заводу стално. Заведено је правилно недељно мерење ученика-ца, о чему се води тачна статистика.

Деца су зими у школи од 9 до 125, а лети од '/9 до 1,56. Изјутра се деца састану с учитељима на одређеним местима. па се заједно довезу трамвајима до школе. Увече се опет на