Učitelj

122 Учитељ

Овакав суд о овој читанци није само једно лично миш љење и уверење. Овакав исти суд о истој читанци дат је и на стечају, због чега је на стечају и одбијена, и никакав други суд о њој не може дати ниједан добар учитељ, који добро познаје школу и школски рад.

О вредности ове читанке не може се дати други и бољи суд из ових разлога:

Синтактичке и граматичке грешке у овој читанци могу се и исправити, али погрешке у избору градива за ову чи: танку не дају се исправити. Непогодчи састави не могу се преправљати, већ се морају издвојити и избацити, али кад би се из ове читанке издвојили и избацили прво они састави, који не одговарају моћи схватања и разумевања код мале деце у И раз. основне школе, као што су састави у којима се говори о држави, отаџбини и нацији, што је неоспорно ван круга схватања и појимања код деце овога разреда, затим сви они састави, који су без васпитне вредности, те се деца не могу ничему ни научити ни поучити из њих, и најзад и они састави, који садрже незгодне примере за добро васпитање младежи, а свити и такви састави морају се издвојити и избацити из читанке као непогодни за читанку, и ондау овој читанци не би остало готово ништа. Овакав суд о вред“ ности ове читанке је и правилан и правичан, јер се на други начин не може судити о њеној вредности.

Састављач ове читанке Г. М. Вујанац има више израђених уџбеника. У раду на изради уџбеника за ђаке основних школа Г. Вујанац показује пуно воље и пуно труда да стече добру репутацију али'не показује, ево, и довољно спреме и разумевања за израду добрих уџбеника, јер кад Г. Вујанац јасно показује непознавање правила о реду речи у реченици, ни правила о граматичким облицима, ни правила о гласовним променама, како он онда може израдити добру читанку за ђаке, из које треба да се ђаци науче правилноме писању и говорењу 2!

Оваквом израдом ђачких књига Г. Вујанац никад неће и не може стећи велику репутацију као писац ђачких уџбеника. Добри ђачки уџбеници не могу се тако израђивати, како

их израђује Г. Вујанац. Јов. П. Јовановић, Обласни Школски Надзорник.