Učitelj

Краћи прикази 127

Влад. М. Џабић, Рачунаљка, упознавање и рад с бројевима од ! 100. Обрасци за наставнике п ученике народних школа. Друго проширено издање. Београд, Штампарија „Скерлић“. 1927 год. Мала осмина. Страна 48. Цена 2?

Ми до сада имамо већ неколико школских рачунаљака, али мало специјалних упутсва како треба са истим радити. А то је потребно, особито за млађе учитељске снаге и ђаке. Давно је покојни Мита Нешковић написао и издао једно овакво слично „Упуство“ за руковање с руском рачунаљком. Та је његова књижница постала већ велика реткост. Г. Џабић је умесно запазио потребу једне овакве књиге, па је написао и о своме трошку издао. Само у овој његовој књизи, врло „лепо, прегледно и шематички престављено, изнета су упутства не само са руском рачунаљком, већ и са Јеврићевом и Јове Ђ. Јовановића (нарочито код прве десетице). Али је ипак највећу пажњу поклонио руској рачунаљци. Зато ће ова књига добро доћи и наставницима за рад из рачунске наставе и ђацима за учење. Те је као такву препоручујемо. Може се добити неппередно код писца и Крушевцу. Ст.

Српска граматика за ученике стручних и средњих школа (треће допуњено издање). Израдио Живко НП. Стефановић, професор [ Мушке Гимназије у Београду. Издање Књижарнице Рајковића и Ђуковића; 8 стр. 224: Цена 30.— дин. Одобрена и препоручена од Главног Просветног Савета и Мин. Трговине и Индустрије као уџбеник у опште-занатским, трговачко-занатским, трговачким школама и академијама, средње-техничким, пољопривредним и свима другим стручним школама и течајевима (курсовима). Веома је подесна за ученике учитељских школа; а као помоћни уџбеник, и за ниже разреде средњих школа, јер једина одговара данашњем гимназијском програму. Може се добити код издавача и у свима књижарницама. M.

Теозофија. Југославенско Теозофско Друштво почело је издавати своју ревију под насловом Теозофија. Задаћа овом листу је да упозна шире кругове са основама учења Теозофије, као и о мисији Теозофског друштва. Први број је изишао месеца јула о. г. са врло интересантном садржином. Већ „Увод“ отвара та „мистична врата“ ко упознавају теозофиског за-