Učitelj

84 Учитељ

ликог познаваоца наших просветних и школских прилика и школског живота, и доброг организатора. Његов кратак живот — који није износио ни пуних 46 година — омео га је те није могао доспети да своју делатност у свима овим правцима развије до крајњих граница и да даде нашој педагошкој науци, школи и просвети, оно што је могао дати и што је желео, али је ипак оставио једну дубоку бразду којом је заорао на педагошкој њиви нашој и стекао великих заслуга за српску школу, народну просвету и педагошку књижевност.

Он је био без сваке сумње талентован човек. Таленат његов дао се запазити још док је био ђаком учитељске школе, коју је свршио одлично. Његови ондашњи професори, а нарочито г. др. Војислав Бакић, наш најзнатнији и најпризнатији педагог и отац српске научне педагогике, уочили су његов таленат и они су га одушевили за даљим усавршавањем и помогли те је он после извесног времена учитељевања отишао на страну као државни питомац те је студирао као редован ученик философског факултета на универзитетима у Хали и Јени философске и педагошке науке.

1897. године положио је с похвалом и докторат на Јенском Универзитету из философије и педагогике као главне групе и из историје и економије као споредних група. Тада је он израдио своју оригиналну расправу, која је изазвала ретко интересовање и сензацију у немачким педагошким круroBua, Die serbische Volksepik in Dienste der Erziehung. о овој дисертацији Окановићевој похвално се изразио чувени немачки педагошки научњак др. Рајн и цитирао ју је у својим предавањима. ;

На основу те његове студије он је замишљао, донекле и покушао, да конструише план српског народног васпитања и удари темељ националној педагогици коју је вешто умео прилагодити основима научне хербартијанске педагогике, чији је одушевљен присталица био и коју је он код насу Србији. највише заступао.

Д-р Стева Окановић као учитељ основне школе провео је свега 4 године. То је време прилично да се може на школској пракси стећи искуства колико толико и видети колико је могуће применити теорију. И Окановић, по природи својој бистар и талентован, заиста за ово и ако