Učitelj

Културне белешке 141

у школи да упознају свој крај, своју земљу, свој сталеж, народ и државу, њихов историјски развитнк, њихове садашње друштвене односе и њихове душевне и материјалне изворе. У вези с овим општим образовањем и васпитањем висока. народна школа ће по могућству пружити васпитаницима практична знања и вештине, које ће код њих повећати способности за позиве у животу. Наставни материјал треба пак. тако удесити, да се у једном курсу по правилу 2/3 наставних часова посвећују општем, а '/з стручном образовању. Управа школе мора пазити на то, да стручни практични курсеви. не побуде код слушаоца погрешно мишљење, да се њима могу' заменити стручне школе. Више народне школе не смеју конкурисати стручним школама.

3. Виша народна школа према околностима обухвата: сваке године један главни курс за мушку омладину и једањ самостални за женску младеж. Није искључено, да главни; курс буде заједнички за оба пола. У том случају би се наставни програм тако удесио, да се за девојке држе извесна. предавања у замену за предавања, која су намењена искључиво мушким.

Настава се изводи:

а) У главном курсу по правилу 5 месеци, најмање пак: 12 недеља, ако је уписано 15 сталних слушаоца;

б) у самосталном женском курсу по правилу 12 недеља, а најмање пак 10.

3. Управу школе сачињава најмање 5 лица. При избору управе води се рачуна о томе, да поједини задаци и нарочити интереси, којима школа следује у својим курсевима, буду“ правилно заступљени.

Управитељ школе мора бити члан школске управе али нема права одлучивања у стварима, које се тичу управитељских права.

Председника школске управе бира сваке календарске године корпорација, која издржава школу. Осим тога чланови школске управе бирају између себе потпреседника и благајника. Управитељ је у исто време и секретар школске управе

Лекар, који је доцент у школи, има право учествовања. саветовања и одлучивања у здравственим питањима.