Učitelj

Хроника 149

«стару дужност — управитеља женске учитељске школе у Београду. Нови начелник још није постављен, већ начелничку

дужност врши г. Миладин Шеварлић, инспектор Мин. Про: «свете за гимназијску наставу. И за ово место као и за свако „друго добро место, има доста кандидата. Г. Министар је једном приликом изјавио, да би желео на том месту да види једнога човека јаке личне спреме.

Референти и промене у Министарству Просвете. — Досадашњи референт персоналног одсека Министарства Просвете г. Никола Касапић, одлуком г. Министра Просвете одређен је за референта трећег персоналног одсека (за одсуства и пензије), а за вршиоца дужности референта првог персоналног одсека постављен је пређашњи референт г. Милан Рабреновић, реф. у пенз. Референт г. Милутин Михаиловић вратио се у основну школу по својој жељи.

Судбина београдске мушке учитељске школе. — Пре рата у Београду је постојала само женска учитељска школа, у једној бедној и жалосној згради, у којој се оној веселој деци, која се спремају за учитељице, показивала перспектива њиховог будућег живота у селу и њихових будућих школских зграда. У тој је згради, на жалост, и сада. Сем те учитељске школе друге није било. После рата, пак, отворено је уз Трећу Београдску Гимназију тзв. педагошко одељење, које се мало лоцније претворило у београдску мушку учитељску школу, емајући своје зграде, већ сместивши се у једну београдску «основну школу. Ту је та учитељска школа живела неко време под врло тешким условима. И, место да се преуреди, и место да јој се створе бољи услови за живот, јер где треба да по«стоји учитељска школа ако не у Београду, оно надлежни реше, да је постепено затворе. Није било никога, сем Учи"тељског удружења, да противу тога протествује, јер Београд. то не осећа као што би осетила на пр. Јагодина, Алексинац, Пеготин, и школа је до сада изгубила два разреда, а још „две године, па ће се сасвим угасити. Ових дана се опазио неки мали покрет, с приватне стране, да се она ипак не за"твори ако се успе да унесе у буџет сума за њену зграду; не: успе ли се у томе, затвориће се. Колико ће бити од тога