Učitelj

148 Учитељ

још заблуда да је леп рукопис одсуство духовних способности и да су сви велики мислиоци врло ружно писали.

Пре ратова био је покушај да се удеси једна рукописна читанка. Г. Срешен Динић, учитељ покупио је био од свих: наших књижевника, писаца и учитеља и учитељица по једањ чланак и сложио по лепоти рукописа. SM је рат то уништио и покушај пропад.

Београд. и Дим. Ђ. Димитријевић. ХРОНИКА. Нови Министар Просвете, — Још пре састанка Народне

скупштине, приликом последње реконструкције Владе, Министар Просвете г. Ог Нинко Перић иступио је из кабинета, 2 портфељ Министра Просвете примио је г. Ог. Коста Кумануди, дотадањи Министар Шума и Р,да и председник београдске општине. Како је приликом реконструкције г. Кумануди био. у Женеви као делегат наше државе у Друшву Народа, то је до његовог повратка, привремено, примио дужност г. ОгИ. Шуменковић, Министар грађевина Г. Кумануди се вратио из Женеве и примио дужност Министра Просвете '28. септембра тг. Г. Ог Перић пак, изабран је за привременог пред· седника Народне Скупштине. Г. Кумануди, и као професор: Универзитета и као дугогодишњи народни посланик, врло добро познаје и тежње и потребе добре основне школе и.

потребе народне, које основна школа треба да подмири, те

постоји јака нада, да ће се он заузети за добијање једног закона о основним школама, какав се давно жели. Као пред седник београдске општине настојавао је, да се среде школске прилике и да се свуда заведе редовна настава. Зато је створио. материјалну могућност за изграђивање нових основних школа

у Београду и за дозиђивање спратова на неким старим, где

је било потребе.

Нови начелник основне наставе. — Одласком г. Ог Перића из Министарства Просвете, отишао је и начелник основне

наставе г. Милисав Марковић. Г. Марковић се вратио на своју