Učitelj

156 Учитељ

Осамдесетогодишњица г. Д р В. Бакића. — Ових дана наш уважени и познати педагог, г. Д-р Војислав Бакић, професор навршава 80 година свога живота. У „Учитељу“ ће већ бити говора о његовом раду. Овде само да поменемо, да је г. Ђакић творац научне педагогике у нас. Његово дело „Општа Педагдгика“, од епохалног је значаја. Из ње су се образовале у педагогици наше најбоље учитељске генерације. Као педатошки радник г. Бакић је познат и на страни, нарочито у Немачкој, између тамошњим педагозима. Њега наводи у својој Енциклопедији Ог. Рајн. Желимо г. Бакићу дуг живот и желимо да од њега прочитамо још коју педагошку поуку!

Предлог уредбе о измени чиновничког закона. — Према „овлашћењу у финансијском закону г. Министар Правде био је образовао комисију, која је израдила предлог уредбе о измени чиновничког закона. Како је тај предлог био израђен "неправично, то се у целокупном чиновништву подигао оправдан револт. Поред осталих уредба би и нас учитеље јако погодила у многим тачкама. Из повике противу овог предлога надлежни су увидели, да уредба заиста не би била правична и вољни су да је измене. Зато су на захтев Г. Министра Правде у свима Министарствима образоване комисије, да се за све струке израде измене и да му се све то достави, како "би он на основу тога могао израдити нов предлог. У комисији Министарства Просвете учитељске интересе заступају г. T. Влада Петровић, председник удружења и Павле Флере, члан Главног Одбора, један од најбољих познавалаца чиновничког закона и учитељских захтева.

0 немачкој књизи. — Јуна 1. т, г. обавио је у соби Новог Универзитета г. Ернст Рајнхарт, књижар — издавач из Минхена, предавање о немачкој књизи у светском књижарству. Т. Рајнхарт је био гост београдског књижарског удружења.

Изложба уметничких радова ученика Више Педагошке ЧШколе. — Пред крај прошле школске године приредила је Виша Педагошка Школа у Београду изложбу уметничких ра„дова својих ученика, која је ванредно успела и задивила ра-