Učitelj

Хроника 157

довима. Ректор школе г. Св. Максимовић, отварајући изложбу једним кратким говором, подвукао је значај В. П. Школе и. нагласио да овој школи прети опасност да буде затворена због буџетске уштеде, Хор ученика исте школе, састављен од студената и студенткиња који показују да је из учитељства. пробрано оно што је заиста најбоље, отпевали су неколико песама врло лепо и изложба је отворена.

Прослава. — Г. Марија Јамбришкова, учитељица из Хрватске, која је за све време свога службовања, још много пре рата, са необичним националним одушевљењем радила за јединство нашега народа, прославља ових дана осамдесетогодишњицу свога живота. Њене бивше ученице приређују јој јубилеј. Честитамо слављеници прославу.

Нови учитељски кандидати. — Велики број нових учитељских кандидата чека постављење, а празних учитељских. места нема. Ипак у Министарству мисле, да ће у току овога месеца бити сви кандидати постављени, јер је наређено школским одборима, да што пре пошаљу податке за отварање нових одељења где год има потребе.

250.000 Динара износи премија Велике Добротворне Лутрије Југословенског Новинарског Удружења, којој је вучење од 15—98, јануара 1928. Згодитака имаде свега 13.887, међу којима: вила у ма којем крају држиве вриједна Динара 150.000. — у готову Динара 50.00), комплетна спаваћа соба, ауто марке „Фиат“, 3400 библиотека, 10.000 књига и т. JL Цена једном лозу само Динара 10. Препродавци имају 10%. провизије, т, ј. ! динар од проданог комада. Адреса: Југословенско Новинарско Удружење, Доброшворна Лутшрија, Сарајево. — Будући да је сврха те лутрије стварање фонда за потпомагање оболелих, немоћних и остарелих новинара и њихових сирочади, то се Новинарско Удружење нада, да ће се свако, коме је то могуће, јавити за препродавача. Треба их много, па да сврха буде постигнута.

В.П.