Učitelj

36 ЗОНАМСН и: те

учит. школе одушевљавао своје ученике и ученице за учитељски позив, изводио идеална предавања, упућивао их у посматрање свога и туђег рада; настојавао да у својим практичним предавања увек имају правдања зашто се то овако или онако. ради. Његове генерације ученика и ученица из 'учит. школе су од најбољих генерација која су у опште излазили из учит. школа и његови ученици и ученице, који су живи, памте и. држе у свежој успомени сваки његов гест, сваки његов упут.

Све су то његови више мање практични радови. Али главно поље његовог рада била је разрађивање педагошке: науке у теорији и философији педагогије.

Његова велика заслуга је што је, као оно некада Ђура Даничић, својом расправом Рат за српски правопис, пресекао у корену заблуде Вукових противника, објаснио и протумачио. Хербатијанску Педагогику, која је у нас криво тумачена. Он: је доказао на супрот дотадањем укорењеном мишљењу да је друго Хербартова Педагогика и Хербартијанска педагогика.. Научну основицу за модерну педагогику до душе дао је Хербарт у својим делима али. та основица је даље обрађивана с напретком етике и психологије да данашња Хербартијанска педагогика није исто, што је била Хербартова Педагогика, и да њено име долази услед немачког националног пијетета. према њеном оснивачу. Стога је пок. Окановић често и замењивао израз хербартијанска педагогика „научном педагогиком“, која не само што не негира експерименталну Психологију и Педагогику и нове покрете у настави и васпитању, који се јављају у педагошкој литератури, већ их прихвата и на њима заснива будућу зграду нове науке. Као представници тога правца педагошке науке светле чувена имена универзитетских професора, капацитета, као што су Рајн, Фогт, Вилман, Шилер, Вајхингер и др.

Њему су криво приписивали некакву нарочиту приврженост у методичкој обради наставних предмета по методи формалних ступњева, којима се „укалупљава“ настава. Он је те заблуде разбио својом врло документованом расправом у „Учитељу“ о формалним ступњима у настави, и доказао да формални ступњеви не само што нису шаблон већ је то ред психичких процеса, којих мора да буде по психолошким законима и да се из неразумевања и погрешних схватања пси-