Učitelj

158 Учите љ

НЕКРОЛОГ

"

> Димитрије: JJ COKOJOBHR

гуучитељ- у пензији и председник Учит; арућа

У овој години неумитна смрт отргла нам је неколико ваљаних учитеља баш из крила старе гарде учитељске, која је. толико заслуга учинила за наш народ и на својим плећима носила тешко бреме_ учитељскога живота у она времена кад се имало борити. за уздигнуће нашег и сувише. мизерног социјалног положаја с једне стране и за унапређење основне наставе и уздигнуће основне школе на висину која је приближна другим културним народима Европе. Та стара учитељска гарда схватала је врло широко свој позив и улогу у народном животу и држави. Не само радом у својој школи у она четири зида узане учионице већ и на културном и по„литичком пољу у свима манифестацијама живота она је умела наћи „своју улогу и кретати живот у свима правцима. Стога је та стара гарда стекла У. народу и признање и љубави и уздигла висок углед свога сталежа. Радом ове старе гарде просветних пионира запајане! су генерације омладине родољубљем и националном идејом које су у доба за остварење вековних идеала поднеле огромне жртве и поставиле камен темељац данашњој нашој слободи, величини и јединству.

Димитрије Соколовић је један од наших ваљаних школских радника који је провео више од 4 деценије као учитељ основне школе у унутрашњости Србије и у Београду.

За то.време он је не само радом у школи као одличан радник васпитао многобројне _ генерације омладине већ је суделовао и у сваком учитељском покрету за задобијање учитељских права и заштиту школских интереса. Тога ради одликован је дружинским почастима и биран за члана Управе удруженога учитељства и уредника „Учитеља“ и „Мале Србадије“. Био је и председник. једне учит. скупштине и председник Београдског повгреништва.

За време своје дугогодишње учитељске праксе он је прикупио огромно искуство којим су се и други користили.