Učitelj

Психологија Учитељева ___ŽO09

'CreQauonoj, у тузи за Деспотом, говорило: „Срећан онај који га није знао!“ А овде ваља рећи: Срећан родитељ који Деспо"това бола познао није!... У врстама које су оданима скорашњег Деспотова јубилеја низане свуда се бележило како је Деспот био „бешчедан“. Није. Ваља загледати у По поме-

нике црквене..

ж

- _ „Плачи Бели Граде очрненије своје!“

Том је тужном апострофом Коистантин Костенски позвао престоницу умнога Десаота да чује глас о смрти свога обновиоца.

Није се тачније могла исказати туга са свом скрушеношћу која је завладала свешћу Деспотових савременика. —

Данас се опомињемо времена Деспотова, и то нам опомињање доноси разгаљење, толико потребно души нашој. Наша прошлост није само ређала дане — она је дане пунила радом, лепим прегнућем које води сазнању о извршеном позиву, о учињеној дужности. Није само Стефанова периода била питома оаза у жару средовечне пустоши. Али каду низу сећања на светлије тачке наше старе прошлости дођемо „до тога времена, застајемо код његова спомена, и понова се крепимо уверењем да је вера у идеале најскладнија религија и најлепши мирис са жртвеника на коме се приносе жртве »3а далеко неко покољење“!

Проф. Слободан Поповић.

Пеихологија учитељева,)

_У једном свом опширном реферату о. делу душевни живот младића од Шарлоте Билер, у коме је изнесена психо-

Žž. Скрећемо нарочиту пажњу нашим читаоцима на овај интересантан чланак нашег вредног сарадника господина Поповића, који третира један врло важан проблем из психологије и који је први рад ове врсте код нас ма да «се у оцени неких појава које се односе на наше прилике не слажемо.

Уредништво.

2-