Učitelj

Пеихологију учитељева - · 263

геровим делом. После тога су дали кратку слику своје духовне структуре према основним линијама Шпрангерових животних форама. Само карактеристике су имали да изнесу у писменим одговорима на ова питања:

1. Која је структура код нас највише израђена:

а) теориска (управљена на сазнања)»

6) економско-техничка (управљена на. практичан рад и што је могуће већу корист)

в) естетичка (управљена на уосећавање одн. представљање)р

г) религиозна (која односи сваки ia — доживљај на Божанство)»

д) социјална (управљена на предавање другима)»

ђ) политичка (управљена на спровођење личности)

2. Која највише уступа код васр

" Пошто је добио самокарактеристике од учитеља, Деринг је ове молио да друга пут карактеришу себе, и то најпре сасвим. слободно, па после као допуну томе према гледиштима Либековог листа за посмат. ање деце од стране учитеља (пошто начин оцењивања детета зависи од душевне особености учитеља). Другу карактеристику је Деринг тражио од учесника тек пошто је протекло више месец од предаје прве. Тако је добио 18 слика о структури, 10 слободних и 6 · везаних карактеристика.

На основу тога он конструише слику структуре идеалног учитеља и утврђује више учитељских типова, Основно обележје у слици учитеља је етички каратер. Учитељ може бити за децу светао узор само онда ако је високо морална личност; само тако може задобити њихово поштовање, које је неопходан услов за сваки плодан образовни рад. Јер поштовање се увек заснива на моралној вредности. (Стр. 203. у " наведеној књизи) Али он мора припадати и естетичком типу. Жива фантази а и јака осећајност омогућују му присно уосећавање у индивидуалитет детета; без уосећавања су немогући дубље разумевање и развијање детињих диспозиција, Нарочити значај придаје уметности као образовном средству. Он се радује здравој, свежој, чистој и лепој деци. Али у бићу учитеља мора бити и социјална структура, која се тесно спаја са естетичком. Он осећа љубав према сво; деци, особито слабој и немоћној. Вера у добро код човека и општа љубав