Učitelj

Књижевни преглед 289'

Антологија, коју је средио г. Павловић, зато што је, како се каже, одабирање књижевнога цвећа, има задаћу да буде оно што јој име казује: цветник, овде кита цвећа. А да се уметнички састави кита цвећа треба бити, за тај посао, вештак.

У овом ми се случају састављач ове Антологије приказао _ мањим но што је он то, по личном познавању, у ствари. Је ли тиме већ унапред речено да књига уопште није добра» Не; ако се ове врсте до краја прочитају видеће се да се није хтело то рећи.

Ова је Антологија састављена пре десет година. А где бејасмо у то доба» ИМ, важније, где бејаше тада наша Србија» Бејасмо једни у избеглиштву, други под окупацијом. Трпесмо и једни и други. Оно што се трпело у земљи нашој долази у ружне снове, у приказања за које се каже: поменуло се не повратило се! У Ници и у њеној, ближој и даљој околини, и у земљама савезничким бејаше за нас предусретљивости, и хлеба, и болећивости — ал' не бејаше Србије: живела је она у души нашој. _

И због те Србије и вере да ћемо је опет видети и да смо дужни отићи јој бољи но што бејасмо кад се с њом растадосмо, састављана је ова збирка песништва. Због Мале Србадије и због Младе Србије скупљано је ово поетско градиво, како би у нашим школама, осниваним тамо у избеглиштву, било и лектире из широкога круга књижевне поезије | наше. Склопљена оваква, какву је сад имамо, ова се Антологија онда није ни могла штампати, Њене су стране путем литографије умножаване, да би се могло наћи у рукама оних којима је првенствено потребна била. Сад је наштампана први пут, али се узело да је ова садашња едиција друго издање зато што се овај зборник #0 други пут пружа младим читаоцима.

Замерати данас што је књига онда урађена овако а не на много начина друкчије, значило би.не знати како ваља гледати на моменат њена постања. У њу је било унесено оно што се различитим путовима могло прибавити, у више случајева тек и само по сећању записати, Па кад се сад из угодности за рад и с обале погледа на оно што је урађено у часовима бродолома; кад се уочи како је пуно, и пуно добрих

Учитељ 4